25. maaliskuuta 2009

OPAS: Tietokoneen kasaaminen

Tietokoneen kasaaminen liikkeessä maksaa yleensä noin 50 euroa, mutta tinkimällä sen voi saada jopa kaupanpäälle. Kuitenkaan koneen kasaaminen itse ei ole vaikea homma.


Kun osat on hankittu, kannattaa varmistaa, että kaikki välttämättömät osat löytyvät:
- prosessori ja jäähdytin
- emolevy
- keskusmuisti
- kiintolevy
- kotelo ja virtalähde
- näytönohjain (erillinen tai emolevylle integroitu)
- DVD- tai vastaava asema

Jos osien valitseminen on vierasta, kannattaa tutkia valmiita konepakettisuosituksia esimerkiksi MuroBBS:n Rauta-osastolta.


Staattinen sähkö voi tuhota herkät komponentit. Staattisen sähkön syntymistä voidaan ehkäistä maadoitusrannekkeella, jonka toinen pää kytketään esimerksi lämpäpatteriin tai tietokonekoteloon, joka on puolestaan maadoitettu. Komponentteja käsitellessä ei tule koskea liittimiin, vaan on pidettävä reunoista kiinni.



Ensimmäiseksi laitetaan tuulettimet ja virtalähde paikoilleen. Tuulettimet kiinnitetään joko ruuveilla tai muovinastoilla. Virtalähde ruuvataan neljällä ruuvilla koneen takaosaan kiinni.


Seuraavaksi painetaan paikoilleen emolevyn mukana tullut ulkoisten liittimien ympärille tuleva peitelevy kotelon sisäpuolelta.


Kotelon toiselle sivulle ruuvataan emolevyn korokkeet, joihin itse emolevy ruuvataan myöhemmin kiinni. Emolevy kannattaa ottaa pois paketistaan ja sitä apuna käyttäen kiertää korokkeet paikoilleen koteloon. On pidettävä huolta, että kaikkien korokkeiden on osuttava ruuvinreikiin, koska emolevylle osuessaan ne aiheuttavat oikosulkuja ja pahimmassa tapauksessa tietokoneen hajoamisen.




Sonata III -kotelossa optisten asemien kiinnitysraudat ovat peitelevyjen toisella puolella. Raudat kiinnitetään optiseen asemaan, joka työnnetään paikoilleen koteloon
.


Kiintolevy ruuvataan kelkkaansa, mutta sitä ei tarvitse vielä työntää paikoilleen.


Emolevy otetaan pois pussistaan ja laitetaan pöydälle mukana tulleen antistaattisen pussin päälle. Prosessorin asentamista varten prosessorin socketin lukitusvipu käännetään auki. Tarkemmat ohjeet prosessorin asentamista varten tulee prosessorin mukana.


Prosessorin toisessa kulmassa on kultainen kolmio, ja vastaava kolmio löytyy emolevyn socketista. Niiden pitää mennä päällekkäin. Prosessori "tiputetaan" socketiin, joten sen asentamisessa ei tule käyttää ollenkaan voimaa. Varmistetaan, että prosessori on varmasti paikallaan.

Seuraavaksi prosessorin päälle laitetaan lämpöajohtavaa tahnaa, esimerkiksi hopeatahnaa. Sitä laitetaan todella vähän, ja levitetään tasaiseksi esimerkiksi luottokortilla. Boxed-prosessorin mukana tulevan jäähdyttimen päällä on usein jo tahnat valmiina, joten itse ei tarvitse tahnoja levitellä.




Prosessorin jäähdytyssiilen kiinnitysvipu käännetään auki-asentoon, poistetaan lämpötahnaa suojaava muovi ja asetetaan siili prosessori päälle. Laitetaan siilen kiinnikkeet kunnolla emolevyn kiinnikkeisiin kiinni, käännetään siilen kiinnitysvipu toiseen asentoon lukitaksemme siilen kiinnityksen ja varmistetaan kiinnitys.


Prossusiilen tuulettimen johto laitetaan emolevyn tuuletinliittimeen.



Ennen muistien paikoilleen laittamista on hyvä tarkistaa niiden käyttöjännite. Standardijännite on DDR2-muisteille 1,8 volttia, mutta kuvan muistit käyttävät 1,9 volttia. Kun kone on kasattu ja todettu toimivaksi, BIOSista on muistettava korottaa tarvittaessa muistien käyttöjännitettä.

Muistislottien kiinnikkeet avataan ja työnnetään muistit paikoilleen. On huomioitava, että muistien lovit ovat samassa kohtaa kuin slottien pykälät. Kun muistit on työnnetty tarpeeksi syvälle, kiinnikkeet painuvat muistien sivuilla oleviin loviin. Emolevyn manuaalista kannattaa tarkistaa, mihin slotteihin muistit on laitettava dual channelin käyttöönottamiseksi. Joissain emolevyissä muistien on oltava samanvärisissä sloteissa, toisissa erivärisissä.


Kun muistit ja prosessori siileineen on kiinnitetty emolevyyn, on aika ruuvata emolevy kiinni koteloon. Ruuvit ruuvataan emolevyn ruuvireikien läpi emolevyn korotepaloihin, jotka asennettiin kasaamisen alussa koteloon. Kun emolevy on kiinni kiinnitetään johdot. Emolevylle tulee virtalähteeltä kaksi virtakaapelia, jotka on kummatkin kiinnitettvä tukevasti paikoilleen.

Kiintolevykelkka voidaan työntää paikoilleen ja kiinnittää siihen virta- ja datakaapelit. Samoin tehdään optiselle asemalle. Kotelon etupaneelin liittimien johdot vedetään emolevyn kiinnikkeisiin. Emolevyn manuaalia kannattaa lukea etupaneelin johtoja kiinnitettäessä, koska esimerkiksi väärin asennetut USB-liittimien johdot saattavat hajoittaa USB-porttiin kytketyn laitteen. Yleensä miinusnapojen johdot ovat kaikki samanvärisiä (esim. valkoisia) ja plussat muun värisiä.


Jos tarkoituksena on asentaa laajennuskortteja (esim. näytönohjain), poistetaan kotelon takaa korttipaikan suojalevy ja asetetaan kortti paikoilleen ja varmistetaan, että se on varmasti paikoillaan. Tehokkaimpiin näytönohjaimiin on muistettava kiinnittää virtalähteeltä tuleva lisävirtajohto tai -johdot.


Kun kone on kasattu, varmistetaan että kaikki osat ovat varmasti kunnolla kiinni ja johdot oikeissa liittimissä. Sen jälkeen keskusyksikköön kiinnitetään näppäimistö, hiiri ja näyttö. Ylimääräisiä lisälaitteita ei kannata vielä laittaa kiinni. Laitetaan virtajohto kiinni virtalähteeseen, käännetään virtakytkin päälle ja Käynnistetään kone.

Jos tietokone ei käynnisty ollenkaan, tarkistetaan, että se saa varmasti virtaa. Eli pistorasiassa (jatkojohdossa) on varmasti sähköä, virtajohto on kunnolla kiinni ja virtakytkin päällä-asennossa. Jos edellä olevat asiat on varmistettu, katsotaan palaako emolevyllä minkäänlaista lediä. Jos sellainen palaa, katsotaan emolevyn ohjekirjasta palamisen syy. Jos lediä ei ole tai se ei pala, tarkistetaan kotelon virtakytkimen johdon paikka emolevyn liittimessä. Jos se oikeassa paikassa, mutta kytkintä painamalla se ei käynnisty voidaan esimerksi talttapäisellä ruuvimeisselillä yhdistää emolevyn virtanapin pinnit toisiinsa. Jos kone ei vieläkään käynnisty, poistetaan kaikki ylimääräiset komponentit emolevyltä eli näytönohjain, ylimääräiset muistit, kiintolevy ja optinen asema. Viimeisenä vaihtoehtona on poistaa emolevy kotelosta ja kokeilla käynnistämistä emolevy kotelosta irrotettuna.

Jos kone käynnistyy, mutta ei POSTaa tai näytössä ei näy mitään, tarkistetaan näyttökaapeli ja kuunnellaan piipperiä. Normaalisti se piippaa kerran (tai useammin emolevystä riippuen). Piipperin piippausten perusteella selvitetään vika emolevyn ohjekirjan tai internetin avustuksella. Viaksi voi paljastua esimerkiksi huonosti asennettu muisti. Jos piippauksen syytä ei saa selvitetyksi, syynä saattaa olla esimerksi USB-väyläinen näppäimistö. Tällöin on kokeiltava PS/2-liitännäistä näppäimistöä.

Kun kone on käynnistetty onnistuneesti, kannattaa BIOSin asetukset käydä läpi ja vaihtaa asetuksia tarvittaessa. Lopuksi aletaan asentamaan käyttöjärjestelmää ja ajureita.